Onderhoud schaatsen

Tijdens het schaats-seizoen is er diverse keren onderhoud nodig aan de schaats. Na elke keer schaatsen is het belangrijk je schaatsen goed droog te maken. Zo kan er geen roest vorming ontstaan. Bewaar je schaats ook niet in de beschermers omdat er vocht in de beschermers kan blijven zitten.

Slijpen en ronden

Ook het goed slijpen van de schaatsen is heel belangrijk. Voor professioneel ronden en slijpen van de schaatsen kunt u bij ons terecht. Schaatsers als Bart Veldkamp, Annemarie thomas, Marnix Ten Kortenaar gingen u voor. Een ronding is een boog in de lengterichting van de schaats, hierna moet de schaats met de hand worden afgeslepen om een goed resultaat te krijgen. Het is mogelijk om advies te krijgen over hand slijpen, wat eenvoudig is aan te leren. Je schaatsen dienen na 4 a 5 keer schaatsen geslepen te worden. Als je zelf slijpt word dit in de regel om de 2 keer gedaan. Voor een eenvoudige slijptafel, een slijp -en braamsteen en de juiste techniek om zelf schaatsen te slijpen, kunt u bij ons terecht. Er zijn ook diamant slijpstenen verkrijgbaar, waarvan het slijp resultaat nog mooier en vooral scherper wordt. Kom eens langs voor een demonstratie of bekijk het filmpje hieronder.

Wanneer u veel geslepen hebt kan de steen verzadigt raken en minder goed slijpen. Deze kan weer verbeterd worden door middel van slijpkorrels en een vlakke ondergrond. Het onderhoud van de slijpstenen kunt u hieronder ook bekijken.

Ronding van een schaats dient eenmaal per jaar gecontroleerd te worden. Deze controle is gratis. Indien deze gerond moet worden gebeurt dat met een speciale machine. Om een indruk te krijgen van het ronden kunt u onderstaand filmpje bekijken. Ook is er een flimpje geplaatst waar uw het schaatsen slijpen nogmaals samengevat kunt bekijken.

Schaatsen slijpen met Van Tol Sport
onderhoud-slijpsteentjes
Ronding schaats
Samenvatting schaatsen slijpen
viking-schaatsfabriek